Home

Eind negentiger jaren van de twintigste eeuw vielen we met de tjalk "Zwarte Ruiter" een keer droog in de nabijheid van de dam, die in 1872 tussen Ameland en Holwerd is aangelegd, om die omineuze dam eens te verkennen.
    Elke tocht van Ameland naar Schiermonnikoog of terug passeerden we de mysterieuze stippellijn op de kaart, zonder precies te weten wat zich daar verborg. Een gele boei met het opschrift "dam" was het enige aanknopingspunt.
Één keer passeerden we het rechthoekige vak, dat door vier boeien wordt aangegeven en de doorvaart door de dam markeert, tijdens het kruisen. Zo kwamen we ook buiten de boeienlijn, en vlak na de overstag bonkte het zwaard tegen iets hards, kwam een heel stuk omhoog, zakte weer naar beneden, kwam bonkend weer omhoog... daar zat iets massiefs onder water. We besloten om daar in de buurt eens droog te vallen, het leek een interessante plek!
We werden dan ook niet teleurgesteld. Er ligt daar een waar monument uit voorbije tijden.

(Lees meer over het ontstaan van de dam:
https://www.amelanderhistorie.nl/products/damverbinding-tussen-ameland-en-de-friese-kust/
en 
https://www.amelanderhistorie.nl/news/dam-naar-ameland/ )

Vanuit de mast, op 12 meter hoogte boven de drooggevallen wadbodem, hebben we het panorama gefotografeerd. Op de achtergrond zie je de kust van het vasteland van noordwest Europa.
Vooruitspringend de veerbootsteiger en achter de dijk Holwerd.
Op de linkerhelft van de foto is een grote opening in de dam, waar nu de geul, genaamd "Zuiderspruit Ameland" doorheen stroomt. De boeien die het vaarwater aangeven zijn heel klein op de foto te zien.
Het panorama verloopt van zuidoostelijke richting (links) tot west-noordwestelijke richting (rechts)
Dit zijn nog gewone (analoge) foto's, we hebben de afdrukken aan elkaar geplakt en ingescand.

Verschuif de scrollbalk aan de onderkant naar rechts om de hele breedte van de samengestelde foto te zien.

linker panoramahelft dam
rechter panoramahelft dam

Hieronder onze tjalk Zwarte Ruiter, vanuit de mast is het panorama gefotografeerd. Rechts is de dam te zien. Op de achtergrond  de veerdam met de veerboot, en rechts daarvan Holwerd.

Zwarte
       Ruiter droogliggend bij de dam

Van dichtbij is de dam nog best indrukwekkend. Hij steekt wel een halve meter boven de wadbodem uit, die hier uit stevig zand bestaat.  Evenwijdig aan het damrestant zijn geultjes uitgespoeld. Bij navraag bij de vuurtoren Ameland, die toen nog bemand was, bleek de hoogte van de kruin van de dam ten opzichte van NAP niet bekend te zijn. Dus: de volgende keer dat we er weer droogvallen, de waterstand Nes opvragen zodra de dam zichtbaar wordt bij vallend water, danwel net onderloopt bij stijgend water.
Onze hond konden we vrij laten rondlopen omdatwe hem geleerd hadden om vogels met rust te laten. Hij bleef altijd bij ons in de buurt.

Ameland aan de horizon is ongeveer 3 km ver.

de dam
       benoorden de Zuiderspruit Ameland in noordelijke richting,
       op de achtergrond Ameland.

dam in
       noordelijke richting

dam
       met hond en mensen


Hieronder de dam in zuidelijke richting, waar hij in de Zuiderspruit Ameland verloopt, aan de overkant van de geul gaat hij verder.
Rechts aan de horizon de veerbootsteiger bij Holwerd. De kust is ongeveer 4 km hiervandaan.

dam
       Ameland in zuidelijke richting waar hij in de Zuiderspruit
       Ameland verdwijnt

Nog goed is te zien hoe de dijk gebouwd is op een vlechtwerk van wilgetakken.

de
       constructie van de dam, zinkstukken met wilgetenen is na
       bijna 150 jaar nog goed te zien.

de dam
       bij Ameland in detail close-up

Wil je ook een keer de dam van dichtbij bekijken, laat het even weten, we kunnen je er met de Zwarte Ruiter heen brengen;
Trek er wel een paar dagen voor uit, het is echt in the middle of nowhere.
Aan boord is een woning ingericht voor max. 16 personen. Het schip is uw varende vakantiewoning.
De accomodatie aan boord is bij het personenvervoer inbegrepen (en dus geen aparte dienst, maar een vast onderdeel van het personenvervoer.)

Terug naar de Zwarte Ruiter natuurzeiltochten